Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) Διρού αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές φυσικές ατρακτίδες στην Ελλάδα, τοποθετημένη στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Μάνης, στον Όρμο του Διρού, Δήμος Ανατολικής Μάνης.
Η αρχαιολογική σπουδαιότητα του σπηλαίου έγινε γνωστή στους ντόπιους από τις αρχές του 20ο αιώνα. Ωστόσο, η επίσημη εξερεύνηση του ξεκίνησε το 1949 από τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννη και Άννα Πετροχείλου. Η εξερεύνηση αυτή αποκάλυψε έναν εκπληκτικό υπόγειο κόσμο με μήκος που υπερβαίνει σήμερα τα 15 χιλιόμετρα, και βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα.
Η διαμόρφωση του σπηλαίου ξεκίνησε εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια πριν. Οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες που σήμερα κρέμονται κάτω από τα νερά σχηματίστηκαν όταν η επιφάνεια της θάλασσας βρισκόταν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο από το σημερινό. Το νερό στο εσωτερικό του σπηλαίου είναι υφάλμυρο και έχει μεγάλη σκληρότητα, με θερμοκρασία περίπου 14°C, ενώ η θερμοκρασία του αέρα κυμαίνεται από 16 έως 19°C.
Η φυσική είσοδος του σπηλαίου έχει διάμετρο μόλις μισού μέτρου και βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, ανακαλύπτουμε απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και μια εντυπωσιακή συγκέντρωση οστών ιπποπόταμων.
Λίγα μέτρα ανατολικά του σπηλαίου βρίσκεται το Σπήλαιο "Αλεπότρυπα", που διαθέτει πετρόγλυφα και εμπλουτίζει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής.
Με αυτά τα δεδομένα, το Σπήλαιο Γλυφάδα Διρού αποτελεί έναν εξαιρετικό φυσικό θησαυρό και ένα σημαντικό μνημείο αρχαιολογικού και φυσικού ενδιαφέροντος στην καρδιά της Λακωνικής Μάνης.